Hlavní strana Blog Půdní vestavba
Průvodce prodejem půdního prostoru Chcete prodat půdní prostor? Chcete za něj získat co nejvíce, neudělat žádnou chybu a snáze přesvědčit ostatní vlastníky nebo družstevníky?
Průvodce Číst návod

Půdní vestavba

6 minut čtení
Půdní vestavba

Půdní vestavby v Praze jsou velmi oblíbené mezi menšími developery a stavebními firmami. Jedná se v podstatě o jedinou možnost, jak v centru Prahy stavět nové byty. Volných stavebních pozemků v Praze je nedostatek. Bytová družstva a společenství vlastníků proto oslovují developeři s cílem získat podkrovní prostor k půdní vestavbě bytů.

Půdní vestavba je de facto stavba nového rodinného domu na střeše pražského činžáku. Na rozdíl od stavby běžného rodinného domu však výstavba probíhá za plného provozu v domě, ve velkých výškách, s omezenými možnostmi skladování a dopravy materiálů či suti a dále s rizikem zatečení dešťové vody do konstrukce po dobu odkrytí střechy. Výstavba proto vyžaduje značné zkušenosti s realizacemi půdních bytů.

Specializujeme se na půdní vestavby a mezonety a na rekonstrukce bytových domů v Praze.

Půdní prostor

Souhlas s půdní vestavbou

Pro prodej půdního prostoru je nutný souhlas vlastníků. V případě bytového družstva je nutný souhlas členské schůze s půdní vestavbou. Počet hlasů nutných ke schválení půdní vestavby družstvem je vymezen ve stanovách. V případě společenství vlastníků musí s půdní vestavbou souhlasit sto procent členů, jelikož dochází ke změně podílů na společných částech domu.
 

Více o schvalování půdních vestaveb naleznete zde.

Statika bytového domu při realizaci půdní vestavby

Často jsou představitelé BD a SVJ odrazováni od realizace půdní vestavby či nástavby z důvodu přetížení domu. Z našich zkušeností a statických výpočtů však vyplývá, že zatížení půdní vestavby je většinou zanedbatelné. Vždy před samotnou výstavbou děláme statický průzkum, který určí, jaké kroky je potřebné udělat, aby nebyla ohrožena statika bytového domu.

Kompletní informace, jak prodat půdní prostory v Praze, naleznete zde. Získejte za svoji půdu co nejvíce!

Realizace půdní vestavby svépomocí

Jste bytové družstvo či společenství vlastníků a uvažujete o tom, že půdní vestavbu realizujete sami? Chcete na půdě postavit půdní byty a ty pak prodat či pronajímat? Přečtěte si důvody, proč si půdní vestavbu nerealizovat samostatně jako SVJ a BD.

Půdní vestavba postup

  • 1/Půdní prostor si za vaší účasti prohlédneme a zaměříme.
  • 2/Uděláme hrubou kalkulaci půdní vestavby a rozpočet půdní vestavby.
  • 3/Vytvoříme pro BD či SVJ nabídku finančního či věcného protiplnění formou rekonstrukce domu za právo využití půdního prostoru k půdní vestavbě nebo půdní nástavbě.
  • 4/Pokud budeme s nabídkou úspěšní, začneme pracovat na studii projektu půdní vestavby a na znění smlouvy o výstavbě k půdní vestavbě.
  • 5/Podepíšeme smlouvu o výstavbě vč. návrhu nového prohlášení vlastníka.
  • 6/Vypracujeme projektovou dokumentaci na půdní vestavbu včetně statického posudku.
  • 7/Vyřídíme stavební povolení na půdní vestavbu.
  • 8/Ihned po získání stavebního povolení začneme s výstavbou.

Chcete vědět, jaký je postup realizace půdní vestavby současně s rekonstrukcí bytového domu? V samostatném článku zde uvádíme i harmonogram stavebních prací.

Půdní prostor

Vysvětlivky

  • Půdní byt - byty vzniklé přestavbou nevyužívaných půdních prostorů.
  • Podkrovní byt - byt vzniklý v podkroví domu; stejné jako půdní byt.
  • Střešní byt - byt vzniklý na ploché střeše bytového domu formou nástavby; někdy je zaměňováno s půdním (podkrovním) bytem.
  • Půdní vestavba - vestavba bytů do půdního prostoru bez zvednutí hřebene střechy. U řadových bytových domů se většinou do dvorní části nadezdí obvodové zdivo a tvar střechy se změní na pultovou. Směrem do ulice je zachována šikmá střecha.
  • Půdní nástavba - nad posledním stávajícím patrem vznikne nové plnohodnotné patro bez šikmin. Výška hřebene střechy se zvýší. Realizace je v některých případech možná, pokud sousední bytové domy mají vyšší hřeben střechy. Někdy též nazývána jako střešní nástavba.
  • Střešní nástavba - nástavba jednoho či více pater nad stávajícím objektem s plochou střechou
  • Mezonetový byt - mezonetový byt lze postavit pouze v půdním prostoru s výškou hřebene střechy cca 5,5 m a více nad úrovní podlahy půdního prostoru.
  • Mezanin - mezipatro (mezipodesta) mezi dvěma rameny schodiště. Většinou je zde umístěn výstup ze stanic výtahu umístěného na dvorní fasádě. Komfortnějším řešením pro obyvatele jsou stanice výtahu přímo na patře. Tato varianta je však možná pouze v případě, kde je možné výtahovou šachtu zabudovat buď do světlíku nebo do vnitřního prostoru schodiště.

Fotogalerie půdních vestaveb

Předkládáme foto z realizace půdních vestaveb. Realizované půdní vestavby v Praze a jejich fotogalerie. Nechte se inspirovat.

Nové projekty na Váš email

Budeme Vás přednostně informovat o nově připravovaných projektech

Souhlasím

Kdykoliv se můžete z odběru odhlásit

Blog

Poslední volný byt v projektu U Palmovky
Poslední volný byt v projektu U Palmovky

Novostavba mezonetového bytu 3+kk o ploše 97 m² včetně terasy 10 m² v 5. a 6. nadzemním podlaží zrekonstruovaného domu s výtahem pět minut od metra Palmovka v ulici Turnovská 8. Více na…

13.3.2023

Více
Všechny články